

Introduction to water sensitive urban design for planners & development assessment engineers

Registration: 8:30am Time: 9:00am-4:30pm

Date: Tuesday, 31 May 2016

BioSA Conference Centre, 40-46 West Thebarton Road, Thebarton

Presenters/trainers

Dr Sheryn Pitman, Program Manager, Inspiring Australia South Australia, SA Museum Mellissa Bradley, Program Manager, Water Sensitive SA Andrew King, Coordinator Engineering Services, City of West Torrens Graeme Hopkins, Registered Landscape Architect and Registered Architect, Fifth Creek Studio Steven Porch, Project Manager, Delivery, Renewal SA Joanna Rex, Policy Officer Water Permits, Natural Resources, Adelaide and Mount Lofty Ranges Robin Allison, Director, Design Flow

Program

Time	Topic	Who
9:00-9.10am (10 mins)	Introduction	Mellissa Bradley
9:10-9.40am (30 mins)	The case for green, blue and living infrastructure in cities Human health & wellbeing, integrated water, climate adaptation, community liveabilty, urban ecology, and prosperity	Dr Sheryn Pitman
9.40-10.00am	Current WSUD policy	Mellissa Bradley
(20 mins)	Snapshot of current policy across Greater Adelaide Councils and future directions—interpretation and practice	Group discussion
	Small scale/infill development	
10.00-10.40am (40 mins)	Allotment scale WSUD solutions	Mellissa Bradley
10.40-11.00am	Morning tea	
	Commercial and apartments	
11.00-11.25pm (25 mins)	WSUD in commercial developments in City of West Torrens	Andrew King
11.25-12.10pm (45 mins)	Living architecture – green roofs and walls	Graeme Hopkins



12.10-12.30pm (20 mins)	Questions	All
12.30-1.10pm	Lunch	
1.10-2.30pm (1 hour, 20 mins)	Case study - Bowden Village, site visit WSUD in urban infill across a range of scales	Steven Porch
	Water affecting activities	
2.30-2.55pm (25 mins)	Development & watercourse interface Water affecting activities: Deposits and structures in a watercourse, solutions at point of stormwater discharge	Joanna Rex
	Regional, Precinct and Streetscape scale	
2.55-3.35pm (40 mins)	Stormwater treatment three ways, meeting performance targets at range of scales	Robin Allison
3.35-3.55pm	Afternoon tea	
3.55-4.00pm (10 mins)	Overview of supporting resources	Mellissa Bradley Group Discussion
4.00pm-4.25pm (25 mins)	Activity – critique infill and greenfield development proposals	Group activity
4.25-4.30 pm (5 mins)	Closing remarks	
4.30pm	Close	

For more information, contact Mellissa Bradley, Program Manager, Water Sensitive SA – mellissa@watersensitivesa.com, 0431 828 980.

Learning Resources:

- Handouts of presentation slides
- Summary of current WSUD policy from Greater Adelaide Councils
- Model WSUD policy, including performance based approach
- Development assessment check lists